האוכל במאוריציוס הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות המקומית שבה, ולמעשה, כמעט בכל בית משקיעים לא מעט משאבים כדי להכין ארוחה משפחתית גדולה, המתבססת על מנות מקומיות מגוונות ועשירות.
האוכל במאוריציוס הוא שילוב של מסורות קולינריות אפריקאיות, הודיות, צרפתיות וסיניות, וככזה הוא מביא אתו ייחודיות, גוון והרבה מאד טעם. המקומיים נוהגים לערבב בין כמה עולמות קולינאריים כאלה במהלך היום ובהחלט אפשרי שיתחילו אותו בקרואסון לארוחת הבוקר, דהוול פורי הודי לארוחת צהריים ומנה מקומית בהשפעה סינית, כמו Bol Renverse לארוחת הערב.
באופן לא מפתיע, מנות של פירות ים מככבות ברשימה, ויכולות להיות כבדות למדי, כמו קארי תמנון ודג מטוגן בטיגון עמוק מצופה בכורכום, ג'ינג'ר, צ'ילי וזרעי חרדל, שתיהן מוגשות בדרך כלל עם אורז כמרכיב עיקרי.
באי מגדלים גם סרטני מים מתוקים, המוגשים גם הם בארוחה ואפילו דג חרב כחול מעושן בשילוב עם סלט לבבות דקלים. יש שפע של פירות טריים, ביניהם מנגו, אננס, בננות וליצ'י שמוסיפים רבות גם הם ומביאים אתם המון המון ויטמינים שחשובים כל כך בכל ארוחה.
מסורות הציד הצרפתיות באות לידי ביטוי בציד עונתי של בשר צבי וחזיר בר, המוגשים בעיקר במסעדות ובמלונות של האי. ניתן לראות השפעות צרפתיות במנות כמו דאבה (Daube), הלא היא מנת תבשיל בקר או עוף, וכן בבגטים ובקרואסונים, האהובים על המקומיים.
כמה מהמנות ההודיות-מאוריציות הטובות ביותר מוצעות כאוכל רחוב. כמו: בריאני (Biriyani) – מנת בשל מתובלת בעדינות, קארי עוף וסרטנים עם קוקוס וקארי בקר יבש עם בצל מטוגן, צימוקים ובוטנים. חמוצים טעימים תוצרת בית כוללים צ'אטני קוקוס, כרוב מגורר, גזר, שעועית וכרובית מבושלים אל דנטה עם שום ובצל, איטריות מטוגנות שהן לרוב האפשרות הזולה ביותר בתפריטי המסעדות והמנה הפופולארית ביותר, המכונה "קערה הפוכה" (Bol Renverse), שהיא פרשנות מקומית למנה סינית עם אורז וירקות כבסיס, מעל זה שכבה של בשר או שרימפס ותוספת של ביצה מטוגנת.
ניתן לראות את המורשת האפריקאית על הצלחת בדמותה של מנת Creole Rougaille, הלא הוא בשר או דג ברוטב עגבניות חריף.
ועכשיו, למנות המקומיות המפורסמות ביותר
הרשימה הבאה כוללת מנות עיקריות, תוספות וגם קינוחים מקומיים. מומלץ להגיע עם בטן ריקה ועם הרבה מאד תיאבון, ולו כדי לחוות את המדינה המקסימה הזו דרך הטעמים השונים שהיא מציעה והמנות המקומיות הנהדרות שלה. אז, קדימה ובתיאבון:
דג בגריל
זוהי אחת המנות היותר פופולאריות במאוריציוס, כמותה תמצאו במסעדות ובבתי מלון רבים. מנה של דג בגריל מאפשרת לכם לחוות את טעמי הדג המצוינים, ובייחוד כשהוא עסיסי ועשוי כהלכה. למעט קצת צ'ילי או ליים, אין רוטב נוסף על הדג במנה הזו כך שהוא בהחלט מככב על הצלחת, בדיוק כפי שהוא. יש כמובן מגוון רחב מאד של דגים שאפשר להכין בגריל וזה יכול להיות גם דג שלם בגריל או חלק שלו. אם אתם מעדיפים דג ללא עצמות, בקשו חלקים של דג ולא את הדג בשלמותו.
סלט תמנון
כפי שאתם וודאי מדמיינים לעצמכם, ביקור במדינת איים באוקיינוס ההודי חייב לכלול גם פירות ים. אפשר, כפי שציינו מעלה, להשיג מגוון של דגים ולאכול אותם על הגריל ואפילו מטוגנים, נאים או מעושנים, ויש גם מבחר נהדר של פירות ים, כולל סרטנים ותמנונים. סלט תמנון הוא מנה פופולארית מאד במאוריציוס, ומדובר כאן בעצם בסלט (גזר, חסה, בצל ועוד) בתוספת של תמנון. המנה הזו מוגשת קרה והיא נפלאה לחובבי הז'אנר.
קארי
כשני שליש מאוכלוסיית מאוריציוס הם ממוצא הודי, בעיקר הודות לזרם האדיר של המהגרים ההודים שהגיעו למאוריציוס במאה ה-19 בעקבות ביטול העבדות. כשחושבים על אוכל הודי באופן כללי, קארי היא אולי אחת המנות הראשונות שעולות לראש. ואכן, זה באמת כך, אולם קארי הוא כמובן לא מנה אחת, אלא מגוון של מנות, הכוללות שפע של תבלינים וטעמים. במטבח המקומי, הקארי הנפוץ ביותר הוא מסאלה. זה כולל תערובות של תבלינים ומרכיבים, ביניהם עלי קארי, כוסברה, שומר, חילבה, כמובן, הל, קינמון וכורכום. כך מתקבל קארי צהוב למדי ועשיר בטעמים. אם תזמינו קארי במאוריציוס קרוב לוודא שזה הקארי שיוגש לכם. הוא מוגש בדרך כלל עם עוף, דגים או ירקות. אפשר להגיש אותו גם עם פירות ים, סרטנים או תמנון. קארי שעועית גם הוא סוג נפוץ נוסף של קארי וגם אותו תוכלו למצוא בתפריטים רבים. כשאתם מזמינים קארי, צפו שהוא יגיע בתוספת של עדשים ותוספת נוספת, כמו אורז, פורי או רוטי.
דג מלוח
יש ברשימת המנות המקומיות המפורסמות לא מעט מנות עם כמה מרכיבים ויש כאלו המתבססות על מרכיב אחד בלבד. המטבח המקומי כולל גם דגים מלוחים, מנה טעימה מאד, אם כי בעולם, בניגוד ניכר שהיא הופכת לפחות ופחות פופולארית ולכן לא פשוט למצוא מקומות שמציעים אותה. במאוריציוס לא כך הדבר, ואפשר למצוא מבחר של מנות הכוללות דגים מלוחים בכל מיני דרכים, כולל על פיצה וכמנת רחוב. יחד עם זאת, סביר שתמצאו את המנה הזו בעיקר בבתים פרטיים ולא בהכרח במסעדות. אם אתם אוהבים אנשובי מלוח, סביר שתיהנו מהמנה הזו ובייחוד כשהיא מגיעה, כפי שציינו מעלה, מעל הפיצה שלכם.
רוגאיל (Rougaille)
כאן מדובר במאכל קריאולי קלאסי, אהוב מאד במטבח המקומי. המנה הזו מבוססת ברובה על רוטב עגבניות ובצל, שאליו מוסיפים תבלינים שונים. אלה, ישתנו בהתאם למתכון עצמו, אך סביר להניח שיכללו שום, טימין, ג'ינג'יר, עלי קארי וצ'ילי. בדרך כלל מערבבים את הרוטב עם סוג כלשהו של בשר או דג, כאשר הרוגאיל הפופולאריים ביותר עשויים עם נקניק או דג מלוח. אפשר גם להגיש אותו עם ביצים, בקר, חזיר ולמעשה – כמעט הכל הולך במקרה הזה. רוגאיל הוא מנה המוגדרת כמנה מנחת ואפשר למצוא אותה בכל רחבי האי, במסעדות, בדוכני רחוב וכאוכל רחוב, שם היא עטופה בפאראטה (לחם מקומי מסורתי).
ווינדיי (Vindaye)
מאכל מקומי אהוב נוסף הוא הווינדיי. זהו סוג מסוים של קארי, שמקורו במטבח ההודי. לווינדיי יש טעם ייחודי, בניגוד למנות קארי אחרות שתנסו במאוריציוס. הסיבה לכך היא שהמרכיבים העיקריים שלו הם חרדל וחומץ בליווי כורכום. החומץ נותן לו טעם כבוש, שעשוי להיות חזק. בדרך כלל ווינדיי מוגש עם דגים, אבל גם עוף הוא מרכיב פופולארי. הווינדיי יופיע בתפריט באנגלית כ"Mauritan Mustard Chicken" או כ"Mauritan Mustard Fish".
פאראטה (Farata)
הפאראטה, הידוע גם בשם "רוטי" הוא קלאסיקת אוכל רחוב במאוריציוס. למרות שזה דומה מאד ל – Dholl Puri, מדובר בכמעין פיתה דקה (בצק דק) שלתוכו מוסיפים מילויים שונים. הפאראטה עשויה מקמח חיטה ומים, מה שהופך אותה בעצם ללחם שטוח. פאראטה נוצרת על ידי שילוב מים וקמח לכדי בצק, מעט שמן וטיגון קצר במחבת גדולה. המוצר המוגמר הוא, כאמור, לחם שטוח עגול, אליו מוסיפים שלל של מילויים. כשאתם מזמינים ארוחה במסעדה מקומית, במיוחד קארי, אתם צפויים לקבל את הפאראטה כתוספת במקום אורז. מדובר גם באוכל רחוב פופולארי ואהוב בכל המדינה ובזמן ארוחת הצהריים בסנט לואיס, כשאתם שם בסביבה, תוכלו לראות תורים ארוכים לדוכני האוכל שמגישים אותה בווריאציות שונות.
קינוחים טעימים
הרשימה הזו מכילה מבחר של מנות נהדרות, שגם אותן כדאי לכם להכיר. כמו: נפוליטיאן (Napolitaine) שמורכבת משני ביסקוויטים, המודבקים יחד עם ריבה ומכוסים בזיגוג טעים. מנה מתוקה וטובה כקינוח לכל ארוחה. גאטו קוקו (Gato Coco) הוא קינוח נוסף, וכאן הכוונה היא לפינוק חורף טעים אותו מכינים מתערובות של קוקוס מגורר, חלב וסוכר. הוא מגיע במגוון של צבעים ומתוק מאד, לידיעה. פודינג תירס (Corn Pudding) גם הוא קינוח נפוץ והוא עשוי כמעין עוגה מקמח תירס, סוכר, חלב ותמצית וניל שמבשלים על אש נמוכה ומניחים להתייצב לאחר מכן. לעיתים זה מגיע עם תוספת של קוקוס טחון וצימוקים. פלאן (Flan) הוא קינוח מוכר מאד והוא הגרסה המקומית לקרם קראמל. בננה פריטרס (Banana Fritters) הוא מנת קינוח נוספת מוכרת מאד והיא כוללת תערובת של פירה בננה, יחד עם קמח וסוכר, שאותם מערבבים לכדי בלילה ומטגנים לאחר מכן לכדורים גדולים. זה מוגש כמו שזה או עם סירופ או גלישה. ובל נשכח את הפירות המקומיים הנפלאים שהם עונתיים. מנגו, ליצ'י, אננס, פפאיה וגם קוקוס שאפשר למצוא בשולי הדרך וגם בשווקים.
שאלות ותשובות על המאכלים המקומיים במאורציוס
האוכל המקומי מגוון מאד. מנות מקומיות רבות, המאפיינות את המטבח של מאוריציוס מתבססות על דגים ומאכלי ים, כמו גם השפעות המגיעות מהמטבח ההודי, כולל קארי.
ברשימת המשקאות המוכרים תמצאו אלודה (Alouda), משקה מסורתי העשוי חלב, אליו מוסיפים וניל, זרעי בזיליקון וג'לי אגר. האלודה מוגש קר, לעיתים לצד גלידת וניל. רום גם הוא משקה מפורסם מאד במאוריציוס ויש לא מעט מזקקות המייצרות באי רום. את הרום אפשר למצוא כחלק מקוקטיילים משובחים, המוגשים במקומות שונים.
אם אתם צמחוניים, תוכלו ליהנות משלל של מנות המתבססות על דגים, ולטבעוניים שבחבורה מוצעים ירקות, אורז וגם פאראטה (או רוטי), הלא הוא הלחם השטוח.
חלק מהמנות מוגשות במסעדות ובבתי המלון ואת חלקן תוכלו למצוא גם בדוכני הרחוב, או אם מתאפשר לכם, אצל המקומיים עצמם.